Blog'a siz de yazın - You can write in the blog

Bu bloga herkes yazı, hikaye gönderebilir, lütfen muhabir@garajistanbul.org'a e-posta gönderin.
Everybody can send their articles, stories to this blog, please send e-mail to muhabir@garajistanbul.org

30 Mayıs 2009 Cumartesi

35 Oyun - 35st Play - Diyarbakır





29 Mayıs 2009, Cuma, 19.00 – Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, Diyarbakır, Türkiye

Ekip Diyarbakır'a 28 Mayıs sabahı vardı. Kervansaray Otel'e yerleştikten sonra, Diyarbakır'da gezmek için dışarı çıktı. Akşam festival kapsamında gerçekleşen konsere gitti. Ertesi sabah ekip Devlet Tiyatrosu Sahnesi'ne geçti ve hazırlıklara başladı. Öğlen olmadan Memet Ali Alabora da ekibe katıldı. Alabora, Goethe Institut ve Anadolu Kültür oraklığı ile düzenlenen, Avrupa Birliği destekli bir proje kapsamında Şanlıurfa'daydı ve oradan Diyarbakır'a geldi. Şanlıurfa'daki etkinlikte bir Alman (Hans-Ulrich Treichel) ve bir Avusturya'lı (Reneta Welsh) yazarla beraber onların eserlerinden Türkçe bölümleri seyircileri okudu.

Alabora'nın da ekibe katılmasıyla hazırlıklar devam etti. Ekip öğlen bir kolejin provası olduğu için sahneyi onlara bıraktı ve öğle yemeği için Diyarbakır'ın ünlü kaburgacısı Selim Amca'nın yolunu tuttu. Selim Amca'nın birçok şubesi var ve şubelerin hepsinde oğullarından biri duruyor. Saatlerce tencerede pişen içi pirinç dolu kuzu kaburgası dolmalarının sırrını bir tek onlar biliyor.

Yemekten sonra sahneye geçildi ve hazırlıklara devam edildi. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu 20. yılını kutuluyor. Sahne çok katlı bir binanın içine inşa edilmiş. Malzeme taşımak oldukça zor. Çok büyük bir sahne değil. Derinliği az ama sofita yüksekliği yeterli. Bunların dışında Devlet Tiyatroları'nda bulunan teknik kapasite burada da mevcut.

Oyun 19.00'da başladı. 9. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali (9. Mîhrîcana Çand û Hunerê ya Diyarbekirê) kapsamında oynanan oyunla aynı saatte başka festival etkinlikleri de olduğu için katılımın olması gerekenden daha az olduğunu söylediler. Yine de salonun dörtte üçü doluydu. İlgiyle izleyen, gülerek, alkışlayarak ve derin sessizliklere oyuna katılan bir izleyici vardı. Oyunun içinde Güneydoğu'da yaşananlarla ilgili olayların anlatıldığı bölümlerde salondaki ağırlık hissedilebiliyordu. Oyundan sonra ağlayarak salondan çıkan seyirciler vardı. Oyun sonrası ekibin yaptığı röportajlarda kendi hikayelerini paylaşan Diyarbakırlılar etkileyici hikayeler anlattılar.

Ekip oyundan sonra yemeğe gitti. Yemekten sonra ekibin bir kısmını Diyarbakır İnsan Hakları Derneği Başkanı Muharrem Erbey, Ben u Sen Meyhanesine götürdü. Diyarbakırlı yazarların, şairlerin uğrak yeri olan bu salaş meyhanedeki samimi sohbetin ardından Kervansaray Otel'e geçildi. Kervansaray Otel gerçek bir kervansaray. 1500'lerin sonunda İpek Yolu kervanlarının konaklaması için yapılmış büyük bir yapı. 500 yıldır Diyarbakır'a dışarıdan gelenlerin konaklaması için hizmet veriyor.


29 May 2009, Firday, 19.00 – Diyarbakır State Theatre, Diyarbakır, Turkey

The team arrived in Diyarbakır on the 28th. After settling in Kervensaray Hotel, they went for a tour around the city. At night they went to the concert which was part of the festival. The next morning, they went to the State Theatre for set-up. Before noon, Alabora attended the team. Alabora was in Şanlıurfa for an event which was organized by Goethe Institut and Anadolu Culture, funded by the EU. During the event he read parts in Turkish from two writers' works , one from Germany (Hans-Ulrich Treichel) and the other from Austria (Reneta Welsh), together with them.

After Alabora's arrival the set-up went on. Because of a rehearsal of students from a college, the team left the stage for a while and went to have lunch in the famous Selim Amca Restaurant of Diyarbakır. Selim Amca has nearly five branches around the country and in every branch is directed by a son of Selim Amca. Only the sons know the secret of rice stuffed lamb ribs which are cooked for hours.

After the lunch they turned back to the stage and continued the set-up. Diyarbakır State Theatre is celebrating its 20th year. The stage is build in a multi-storey building. Loading the equipments in is hard. It doesn't have big stage. There isn't much depth but the height of the satge is efficient. Apart from these it has the technical capacity of State Theatre Stages.

The play started at 19.00. They said that the number of the audience was less than expected, because there was another event at the same time which was also a part of the 9th Diyarbakır Culture and Art Festival ( 9. Mîhrîcana Çand û Hunerê ya Diyarbekirê ). But three fourth of the venue was full. The audience attended the play by laughing, applauding and sometimes with deep silences. The heavy atmosphere could be felt in the venue while the stories from Southeast where being told in the play. There were audience who left the hall crying after the play. Some of the audience who shared their stories in the interviews told touching stories.

The team went to a dinner after the play. After the dinner Head of Diyarbakır Human Rights Association, Muharrem Erbey took some members of the team to Ben u Sen Restaurant, which is a meeting point for writers, poets from Diyarbakır. Then they went to the hotel. Kervensaray Hotel is a big building which was built at the end of 1500's for the caravans traveling in the Silk Road. It has been serving to the people who comes to Diyarbakır for 500 years.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder